Redenen om opkomend praesidiumlid te zijn

Waarom gaan schachten en commilitones voor het praesidium?

Op de Schaats je scheef TD vroeg ik Jef (praesidium cultuur van Eligia) waarom hij voor het praesidium ging. Ik persoonlijk zou het om de volgende  redenen doen:

1. Om iets terug te geven

Toen ik naar de hogeschool ging, waren de eerste weken redelijk oncomfortabel voor me. Het was een nieuw systeem. Ik kende er bijna niemand. Autotechnieken was mijn afstudeerrichting in het secundair dus mijn vriendengroep was niet al te groot. Eligia en Habes brachten hier toen een verandering aan. Ik kom nu vaker mensen tegen dat ik ken. Niet meer die eenzame student dus! Behalve in de blokperiode dan.

Maar over de blok gesproken, krijg ik ook hulp van vrienden in de studentenclub om te slagen. Door een doop kan je ook leren door te zetten hierin, wil je hier meer over weten? Klik hier.

Om hier dan iets van terug te geven, zou ik mezelf willen inschrijven als opkomend. Zo organiseer ik ook activiteiten waar mensen elkaar leren kennen, betekenisvolle relaties opbouwen en elkaar helpen in door deze tijd te raken. Ik heb veel aan mijn vrienden binnen die clubs. Ze helpen me door mijn zaagperiodes (examendipjes) heen, waardoor ik me beter in mijn vel voel.

2. Nieuwe mensen leren kennen

Meeting new people

Al vanaf de kiesweek, wanneer je nog niet echt een praesidiumlid bent, leer je al nieuwe mensen kennen. Je doet dan van alles voor hun. Hun eten klaarmaken, feestjes organiseren voor hun, zien dat alles in goede banen verloopt, … Wat voor nieuwe contacten zorgt. Dit kunnen handige contactpersonen zijn, voor later in je carrière en je persoonlijk leven. Een heel jaar door heb je dan dat voordeel. Want geef toe, het is toch leuk om veel nieuwe mensen te leren kennen!

3. Het staat goed op de CV

Start Career

Je zou denken dat lid zijn van een praesidium, niet goed op een CV staat. Daar kan men in discussie over treden. Sommigen denken bij dat woord dat het enkel om zuipen, feesten en nog eens zuipen gaat. Dat is niet waar! Bedrijven zien de volgende eigenschappen als ze kijken naar dat element in je curriculum: tijd inplannen, netwerken leggen, goed zijn in je functie, en nog heel wat andere zaken. Over het laatste, dat hangt af van functie tot functie. Bijvoorbeeld in de functie media, je hebt een heel jaar volgehouden. Dit wilt zeggen dat je goed functioneert in die functie en goede eigenschappen hebt op vlak van media.

Willen jullie meer weten over waarom dit goed kan zijn op je CV? Laat het me weten in de reacties!

4. Een functie in de praktijk leren

Praktijkvaardigheden

Ik volg Cross Media Management aan de Karel De Grote hogeschool. Moest ik ervoor gaan, kies ik als eerste de functie media. Omdat ik de richting volg, het onderwerp me fascineert en extra praktijkervaring ook altijd handig is. Zelf ben ik graag bezig met photoshop, premiere,illustrator, indesign en social media, dus ik zou die functie graag doen.

Omdat je niet altijd de functie krijgt die je graag zou doen, kies je meerdere functies. Wat wil ik dan als tweede functie nemen? Feest. Dit is mijn reservefunctie dan omdat ik event toolbox heb gevolgd in mijn eerste jaar en het een erg interessant vak vond. Ik heb er geen praktijkervaring in, maar ik ben altijd wel bereid om bij te leren in zoiets.

Als derde neem ik Ab-Actis, ondanks dat het voor sommigen een rare functie is, is het geen onbelangrijke functie. Je moet hier de notities nemen van elke vergadering dat het praesidium doet. A good organisation needs their notes! Maar de Ab-Actis doet niet enkel dat. Hij helpt ook andere functies met het organiseren van hun taken en wijst het praesidium op haar taken. Het is eigenlijk een soort van secretaris voor de vereniging.

5. Andere voordelen

Blauwe en paarse lichtjes

Wat je nog kan hebben als je ervoor gaat, is gratis inkom. TD’s zoals de Try Me TD, sommige galabals en cantussen. Maar ik zou het niet voor het financiële aspect doen want je bent juist meer geld kwijt omdat je zo vaak aanwezig bent op eigen evenementen.

Bij de meeste verenigingen bestaat er ook zoiets als een kot voor dat soort leden, dit kan handig zijn als je ergens vroeg moet zijn om te gaan studeren. Voor mij is het niet direct nodig, omdat ik in de buurt van Antwerpen woon. Het is wel altijd handig om vlot naar de campus te kunnen.

Voor de rest hangen de voordelen ook af van functie tot functie.

6. Waarom anderen het deden

Ik heb het ook aan huidige praesidiumleden van verschillende studentenclubs gevraagd. Lees verder om te weten waarom zij het deden!

Stijn, cantor bij Habes

De cantor van habes

Rechts op de foto zie je Stijn, hij zei het volgende erover: “Omdat ik altijd al wel in een studentenclub wou zitten. Ik was ook bevriend geraakt met veel volk van het praesidium en ging als schacht overal naartoe. Daarom dacht ik dus: waarom niet mee organiseren met Habes? Habes vond ik een toffe vriendenclub waar iedereen elkaar kent. Ook wou ik graag mee een doop organiseren. Het is een ervaring dat ik wou meemaken, in een praesidium zitten.”

Hij heeft niet alleen de functie cantor op zijn rijfstok als praesidiumlid, maar hij was ook de volgende functies geweest bij Habes: Schachtentemmer (2016-2017) en praeses (2017-2018).

Arseni, schachtentemmer bij Brabo

Arseni, schachtentemmer van Brabo
Ik en Arseni op de Sinterkees TD, georganiseerd door Habes.

Rechts op de foto zie je Arseni (a.k.a. de Rus). Hij vertelde me waarom hij bij het praesidium bij Brabo ging: “Ik wou de club vooruit laten gaan, helpen om studenten een leuke tijd te bezorgen met de activiteiten die Brabo organiseert. Ook om zelf plezier te maken, maar vooral om deze vorm van verenigingen nog voort te laten blijven bestaan.

Fen, cantor bij Fenrir

Fen, cantor bij Fenrir

Aan Fen vroeg ik juist hetzelfde. Hij antwoordde hierop: “Vrienden maken, leren samenwerken met een groep buiten de school, leuke evenementen organiseren voor je medestudenten en mooie herinneringen (of het gebrek daaraan) creëren.”

Hij was vorig jaar quaestor (2017-2018) en is dit jaar cantor (2018-2019).

Shana, Feest bij Eligia

Shana, feestleidster bij Eligia

Shana antwoordde op die vraag: “Ik wil me op een manier inzetten voor de club dat een commilito niet kan.” Hiermee bedoelt ze dat ze zo dingen terug doet voor de vereniging. De studentikoze activiteiten mee organiseren, meehelpen in het algemeen en mee toezien dat het gezellig blijft. Zij was een medeschacht van mij vorig jaar en is dit jaar feestleidster (2018-2019), zoals je ziet op de foto.

Willen jullie meer weten over de functies dat er bestaan binnen een praesidium? Reageer in de poll helemaal onderaan!

Ut Vivat, Crescat et Floreat,

Antwerp Student

[polldaddy poll=10209493]


Volg me op social media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *