Cantussen voor schachten: top 5 cantusstraffen

We doen allemaal wel eens iets verkeerd tijdens een cantus. Maar wat gebeurt er dan? Hier zijn de top 5 cantusstraffen!

Wanneer gebeurt een cantusstraf juist?

via GIPHY

Het kan verschillende oorzaken hebben. Van een schacht/por tijdens de doopweek te kussen tot een lid dat zijn schachtenlint verliest (meestal zijn dit schachten). Wanneer kan dit nog gebeuren?

  • Wanneer je grof doet, het gebeurt soms dat een lid ineens grof doet tegen praesidiumleden of gewone leden.
  • Als je je codex verliest
  • Wanneer je blijft praten, terwijl de voortafel silencium roept (zie: “cantussen voor schachten: zitplaatsen“).
  • Wanneer een praesidiumlid een schacht/por kust of er het bed mee deelt (dit is het jaar door).
  • Wanneer je iemand groet, wanneer je het niet mag doen (zie: “cantussen voor schachten: prositten“)

Dit waren enkele voorbeelden daarvan. Er zijn nog talloze redenen waarom iemand een straf krijgt. Het is alleen niet enkel gelimiteerd op een cantus, het kan ook tijdens een evenement van de vereniging gebeuren.


Top 5 cantusstraffen

1. Schaampinten

Een van de populairste straffen in de meeste verenigingen waar er een doopweek voorkomt: de schaampinten. Door de frequentie dat sommige leden deze pinten krijgen, zal je de illusie hebben dat het lekker is. Maar lees de volgende uitleg en dan zal je zeer zeker van gedachte veranderd zijn!

via GIPHY

Het gebeurt wel eens dat leden 1 keer (of frequent) een schacht of por langdurig kussen. Na de doopweek is dat geen probleem voor commilitones, maar voor praesidiumleden wel. Wat ze dan krijgen is een schaampint. Een schaampint is een pint met schaamhaar in. Het schaamhaar moet niet persé opgedronken worden, maar de pint zelf wel. Ik heb het geluk dat ik het nog niet heb moeten drinken!


2. Camembert

via GIPHY

Nog een populaire straf: de camembert. De camembert is dus een pintje, met een sok van iemand anders over (soms met een stukje camembert in). Het gebeurt vooral wanneer iemand niet luistert, of een lid zijn lint niet aanheeft op een cantus. Vaak zijn dit sokken van mensen die stinkvoeten hebben. Iemand zin in een stukje camembert?


3. De 3- tot 7sprong

via GIPHY

Ze doen dit in quasi elke vereniging. Het gebeurt wel eens dat een lid een groffe opmerking maakt, of echt de voeten van het praesidium uithangt. Dan moet dat lid 3 tot 7 pintjes na elkaar in een keer leegdrinken terwijl de rest van de corona zingt: “Heb je al gehoord van de zeven, de zeven, heb je al gehoord van de zevensprong”. Als dat pintje leeg is, gaat dat naar 6. We tellen dus af tot die persoon zijn pintje heeft leeggedronken. Bottoms up!


4. Bierimpotentie

Het gebeurt wel eens dat een cantusganger te veel drinkt. Wat is zijn “sanctie” er dan op? Wel, we bekijken het dan niet direct als een sanctie, maar meer om te voorkomen dat die dronken persoon zijn avond slecht afloopt. Als het nu gebeurt dat diezelfde student nog meer bier gaat drinken, wordt hij buitengetrapt. Een cantus is om in clubverband plezier te maken door te zingen, iets te drinken en te praten. Niet om al zwalgend naar buiten te lopen.

via GIPHY

Als het zoals hierboven gebeurt, en je niemand ermee kwetst, word je niet buitengestuurd. We zorgen er dan wel voor dat je niet meer valt en je enkel water drinkt. We zijn geen zuiplappen, mkay?


5. De Dalton terror

Niet een van de meest populaire straffen, maar ik heb dit al eens zien gebeuren. Ik wil het zeker niet meemaken! Je krijgt dus ongeveer hetzelfde als een zevensprong, maar zoals de gebroeders Dalton, krijg je 4 glazen. 1 glas is volledig gevuld, de andere 3/4e. De derde voor de helft en de laatste voor een kwart. Dat is de basis en ook een andere straf dat gewoon Dalton noemt. Bij een Dalton Terror, moet je zoals de attractie zelf, 10 keer na elk adje rond het glas draaien.

via GIPHY

Soms worden deze adjes nog extra uitgebreid met duikboten (bier met jenever of andere sterke drank in). Een vrij zware straf, het kan leuk zijn, maar geef mij die straf maar niet!


Heeft deze post je genoeg overtuigd om de cantusregels te volgen? Weet je nog ergere straffen? Laat het ons weten in de comments!

Ut Vivat, Crescat et Floreat,

Antwerp Student

Volg me op social media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *