Wat is blokken eigenlijk voor de meeste studenten? Energiedrank kappen? Nachtjes door blokken? Goed zuipen?

In het YouTube filmpje hieronder heb ik getest of energiedrank je een boost kan geven in het studeren, of een nachtje door studeren je echt kan helpen en of eens een avondje ontspanning goed voor je is.


Energiedrank kappen. NIET DOEN!

via GIPHY

Op een zondagavond had ik besloten van een nachtje door te blokken. Hierdoor dacht ik dat het een goed idee was van elke keer als ik me moe voelde, een blikje energiedrank open te doen en het op een korte tijd leeg te drinken. Alhoewel het kan helpen met je even gefocust te voelen, daalt je focus na een tijd. Cafeïne werkt maar heel even en daarna krijg je ineens een dipje.

Wat is beter dan een blikje energiedrank?

Een tas koffie, alhoewel hier ook cafeïne in zit, heb je het in mindere mate. Een blik energiedrank bevat veel meer van die opwekkende stof dan koffie en je krijgt er een warm gevoel van. Goed voor de kerstexamens dus, maar wat als het nu te warm is voor een tas koffie? Drink dan 1 of 2 glaasjes cola per dag. Het is verfrissend en wekt je ook een beetje op.

via GIPHY

Wat mijn vriendin hiervoor voorstelt, om de cafeïne compleet te vervangen, is een kop thee. Hier zit de stof theïne in, wat ook een beetje opwekt, maar je niet een te erg down gevoel geeft erna. Hier weet ik niet direct een variant op tijdens de zomervakantie.

Fruit kan hier ook een goed alternatief voor zijn. Een banaan bevat ook stoffen die je terug een boost geven, zit vitaminen in en het wekt je op! Ik zondig hier zelf heel vaak bij, bij bovenstaande tips en ga vaak over op de energiedrank. Omdat ik hier zelf vaak een uur volledige focus door krijg. Ik heb wel afgelopen week iets ontdekt erdoor. Energiedrank kan je een fameuze boost geven. Om 3u s’nachts is dat wel geen goed idee. Het werkt na een tijd nog erger in op de vermoeidheid dat je al had.

Wat ik ook nog eens heb getest.


Een nacht door blokken. DON’T.

Zondagavond zat ik met een klein probleem. Het was 20 uur s’avonds, en ik had nog heel veel leerstof om er in te krijgen. Wat was mijn idee dat me voor het meest voor de hand liggend leek? Slaap overslaan, en tot 4 uur s ‘nachts doorstuderen. Door het zo al te lezen zou je denken dat het al een slecht idee is. Niet?

via GIPHY

Veel studenten denken op de laatste moment van niet. Hoe zou je zelf zijn? Je moet nog 100 pagina’s instuderen en je hebt tot de ochtend om het verwerkt te krijgen. Vaak doen ze het niet op extreme uren, zoals ik deed, maar tot 1/2 u s’ nachts.

Wat heb ik hieruit geleerd? Dat het enorm ongezond is om een nacht door te blokken en je vol te kappen met cafeïne. Je krijgt er op het einde enorm veel koppijn van, met het risico om een black-out die volgende ochtend te hebben. Waarom zou je nu een black-out krijgen door een nacht door te blokken? Zou je denken.

Wel, vermoeidheid zorgt voor hersenen die vrij sloom werken, sneller je geagiteerd en opgefokt voelen en je reageert veel heviger op stress. Die ochtend daarop had ik bijvoorbeeld een examen, waar er op het rooster een verkeerd lokaal stond. Ik streste me kapot terwijl het examen in het lokaal daarover bezig was.

Als ik geen nacht doorstudeerde, had ik juist rustiger gereageerd en rond me heen gekeken. Dan had ik wel de docent gezien die het examen gaf. Hoefde ik me ook niet zo te stressen. Wat er toen door mijn hoofd ging: gaat het examen vandaag niet door? Zit ik bij het verkeerde lokaal? Shit, het is al bijna half 12!

Wat kan je dan beter doen?

via GIPHY

Vroeg gaan slapen en vroeg opstaan. Zo heb je voldoende slaap, kan je inschatten wanneer je juist klaar moet zijn en kan je op tijd naar de campus vertrekken. Als je een nacht door doet, heb je de dag daarop ook minder denkvermogen. Waardoor je ook helemaal niet goed kan studeren. Ik had veel problemen met Frans in mijn hoofd te krijgen, omdat ik een nacht door blokte!

Meer tips hiervoor: ‘tips tegen studeerdipjes’


Een nachtje uitgaan tijdens het blokken. DOEN!

via GIPHY

Het lijkt voor veel mensen een heel slecht idee. Een nacht nog eens alles geven tijdens die beruchte blok. Hiermee bedoel ik niet te erg zuipen. Ken je niveau! Je kan natuurlijk ook andere dingen doen, zoals eens een filmavondje houden met vrienden of op jezelf, een seriemarathon is anders wel afgeraden. Je kan je snel verliezen in bingewatch avonden.

Dus als je toch wel uitgaat, zie dat je niet te bezopen bent! Anders heb je de dag erop een kater en kan je niet studeren. Tipsy zijn kan nog wel, maar hier heb je ook verschillende niveau’s in. Zie gewoon dat je de dag erop nog niet suf bent and you’re good to go!

Cafés in Antwerpen die de moeite waard zijn om te bezichtigen


Dus wat heb ik hieruit geleerd? Een nacht door blokken zorgt voor black-outs en hevige stress, energiedrank zorgt ervoor dat je na een uurtje je neergeklopt voelt en dat voldoende ontspanning erg belangrijk is!

Hebben jullie nog enige tips voor het blokken? Zet het in de reacties hieronder!

Nog tips voor het blokken: ‘7 tips voor last-minute deadlines’

Ut Vivat, Crescat et Floreat,

Antwerp Student


Volg me op social media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *