Studentenfeestjes. Enkel zuipen, vrijen en high zijn?

Voor mensen die niet in het studentenleven zitten, of nooit in gezeten hebben, kan het een vrij rare term zijn. Ze denken over dit soort feestjes vaak dat het over zuipen, vrijen en high zijn gaat. Waarom zou dat nu zijn?

Hoe de filmwereld studentenverenigingen taboe maakt.

Je hebt het waarschijnlijk al vaak op TV gezien. De typische films over Amerikaanse studentenverenigingen waar ze van alle rare dingen moeten doen om hun status te behouden. Waar ze veel alcohol moeten nuttigen om hun eer te behouden, iemand mee naar bed moeten nemen om de vereniging te redden, sperma van een of paard moeten nuttigen om “erbij te horen”, … (American Pie Presents: Beta House). Wel hilarische films om te zien, maar is het zo in het Belgische studentenleven? Of in het Amerikaanse studentenleven?

via GIPHY

In realiteit is het niet zo.

Op feestjes zijn er geen glazen dildo’s met drank in (behalve als je soms bepaalde advertenties ziet van sommige feestjes, zou je het nog denken. Maar het is niet zo). Ze serveren shots in plastic shotglaasjes, cocktails gewoon in plastic bekers. Beetje zoals bij de scouts! Maar daar maken ze niet vaak zo van die komieke films over. Zou ook wel hilarisch zijn om te zien denk ik, jeugdverenigingen dat ineens zo hevig uit hun bol gaan zoals ze studentenverenigingen afbeelden!

Op een Amerikaanse blog over hun studentenleven (https://fraternityman.com/), heb ik ook al een paar dingen gelezen over hoe zij het studentenleven vieren. Dat is allesbehalve de extreme dingen die er in die films voorkomen! Onder andere heeft diegene niet “Nile Juice” uit de penis van een Sphinxbeeld gedronken. Dus het is allemaal maar taboe!

“Drinking with gloves on. . .”

(Nik; fraternityman), 2019)

Omdat studentenverenigingen hun reputatie omhoog moeten houden, moeten ze vaak meer op de normen letten van de “normale” feestjes. Dus enkel 1 bepaalde shot op een fuif, of een soort shots goedkoop aanbieden. Vaak zijn er ook andere cocktails, zoals op een vodkabeurs. Maar dat gebeurt zelden. Wanneer dat gebeurt, kan je je niet meer waden door de drukte die er in dat café staat.

Studentenleven = doopleven?

via GIPHY

Vaak hoor ik ook van veel mensen wanneer er een studentenfeestje in chaos uitmondt (zie: De verschillen tussen een Eligiaans en een Sofiaans galabal), het argument van het jaar: “Er is in november ook al een dode gevallen door een doop, dus studentenverenigingen zijn gewoon slecht”. Ik vind het persoonlijk erg triest om dat te horen, want het laat me ook gewoon niet meer in het openbaar mijn lintjes dragen. Het zorgt ervoor dat het studentenleven meer in een “onderwereld” zit. Wat je juist wilt voorkomen.

Waarom wil ik voorkomen dat het studentenleven stiekem wordt?

via GIPHY

Omdat je zo meer elitaire verenigingen krijgt! Dit zijn verenigingen dat geen hol geven om regels of mensenrechten, dat extreempolitiek zijn of minder extreem, kliekjes zijn. Het haalt het nut uit het studentenleven weg. Wat is het nut, vraag je me waarschijnlijk dan. Het nut hiervan is om mensen te leren kennen, contacten te leggen voor de toekomst en gewoon goede vriendschappen te leggen! Ok ja ook lol trappen, maar daarvoor kan je ook naar nachtclubs gaan, waar er veer vulgairdere dingen gedaan worden dan bij studentenverenigingen.

Als België wilt dat er meer verenigingen komen zoals Reuzegom en Schild & Vriend (zie: Studentenclub Reuzegom, hoe een doop niet moet), moeten ze verder doen met het studentenleven te demoniseren. Ik praat niet Reuzegom en die toestanden goed. Maar dat elke vereniging zo is? Dat is het zeker niet. Ik ga zelf veel liever weg met studentenverenigingen dan in officiële nachtclubs of danscafés.

Wat is dan het voorbeeld van de cultuur dat de media beschrijft?

Nachtclubs. Nooit gezien wat er allemaal over die vloer verschijnt? Vaak zijn dat mensen die precies direct uit series zoals Temptation Island en ex on the beach komen. Opgepompte bodybuilders dat overal ruzie zoeken en gebotoxte meisjes dat zich beter voelen dan iedereen.

via GIPHY

Ik persoonlijk bezoek liever TD’s dan nachtclubs, gewoon om het feit dat ik niet het risico loop om in elkaar getrapt te worden omdat ik een hoog zelfdunkende bodybuilder aanspreek op zijn voorsteekgedrag aan de bar, je je niet plat moet betalen voor eens iets te drinken, je niet direct jezelf moet K.O. drinken om je te amuseren en het er ook niet die typische jacht is van wie ik nu mee ga pakken in bed. (ok ja bij sommige studenten is dat ook zo, maar niet bij iedereen!)

Conclusie: studentenfeestjes zijn niet enkel zuipen, vrijen en high zijn.

Als je door deze gehele rant bent geraakt en me nog altijd niet een totale preutse persoon vindt, of juist andersom, proficiat! Voor al diegenen die het toch denken, maar er geraakt zijn, ook proficiat!

Ik vind dat studentenfeestjes een van de betere feestjes zijn die je tegenwoordig kan vinden in België. Alhoewel het vrij veel standaarden heeft om aan te voldoen. Chapeau aan die praesidiumleden!

Op de algemene vraag van dit artikel, is het studentenleven enkel zuipen, vrijen en high zijn? Helemaal niet! De meeste studenten gaan naar de feestjes van hun vereniging om up to date te blijven! Er zijn natuurlijk wel altijd die types dat enkel bij verenigingen gaan om meisjes in mee in hun bed te krijgen, maar die heb je veel minder dan de gewoonlijke student!

Wat denken jullie hierover? Volgen studentenfeestjes dat stereotype? Moet het nog zo blijven doorgaan dat het studentenleven een taboe is en blijft?

Ut Vivat, Crescat et Floreat,

Antwerp Student


Mijn inspiratie voor dit artikel heb ik van het volgende artikel gehaald: “Fraternity Parties Would Suck Less If We persuasively Explained The Rules.”


Volg me op social media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *