Studiepunten: hoe werkt dat systeem eigenlijk?

Studiepunten. Een ingewikkeld systeem waar veel mensen zich bij afvragen hoe het eigenlijk werkt. Zelfs studenten weten vaak niet 100% hoe het werkt.


Het begin van je verder studeercarrière

In het begin zal je 140 studiepunten ontvangen. Waarom krijg je die? Omdat je zelf niet de gehele som moet betalen. De overheid werkt met zo’n systeem, omdat vroeger vaak studenten gewoon genoten van het studentenleven en niet studeerden. Omdat je als student nu ieder jaar die studiepunten moet inzetten en uiteindelijk terug moet verdienen, kan je dit niet meer doen.

via GIPHY: sommige studenten feesten te vaak om te slagen.

Als eerstejaars is het echter wel handig om al die studiepunten terug te verdienen, want je verdient dat dubbel zo dik terug dat eerste jaar! 60 studiepunten kunnen dan 120 studiepunten worden. Waardoor je dan een zware reserve hebt. Bijvoorbeeld, wanneer je 30 studiepunten hebt terugverdiend in jouw eerste jaar in de hogeschool of universiteit, dan verdien je 60 studiepunten terug.

via GIPHY: Studiepunten. De virtuele valuta van je studeercarrière.


Gaat dat dan ook zo in de andere jaren?

Nee, in die andere jaren krijg je enkel die studiepunten terug. Als je bijvoorbeeld voor 30 punten geslaagd bent, krijg je die 30 ook terug. 30 is een niet zo goed cijfer wanneer je in een model deeltraject (MDT) zit, maar wanneer je in een persoonlijk deeltraject (PDT) zit met 37 studiepunten, dan kan dat perfect!

Een model deeltraject

Ben je er voor het eerste jaar met vlag en wimpel geslaagd? Proficiat! Je mag dan verder doen met een model deeltraject. Wat is dat? Wel, je zet dan jaarlijks de hoeveelheid studiepunten in dat beslist wordt door de faculteit. Meestal is dat 60 studiepunten. Je studeert dan ook in 3 jaar af als alles goed gaat.

via GIPHY: Je krijgt een model deeltraject in het eerste jaar en als je er voor alle vakken door bent in datzelfde eerstejaar.

Een persoonlijk deeltraject

Hier wordt het iets ingewikkelder. Je moet een paar vakken meepakken dat jaar, wat geen schande is. Echter moet je dan wel een paar beslissingen nemen:

  • Wil ik er extra vakken bijnemen om toch in het aantal jaar geslaagd te zijn zoals bij een model deeltraject?
  • Zou ik er extra jaren over willen doen om het jezelf makkelijker te maken?
  • Hoeveel studiepunten wil ik inzetten? Moet ik nog kindergeld ontvangen?

Als je extra vakken erbij wilt nemen om het toch op dezelfde snelheid te voltooien, veel succes! Dan zal je waarschijnlijk veel meer moeten studeren en lessen moeten overslagen om alles te kunnen bijhouden. Dan moet je soms bij overlappingen kiezen wat er het moeilijkste voor je is en die les volgen. Naar mijn mening belast je jezelf enkel dan, maar dat kan van persoon tot persoon verschillen.

Er extra jaren over doen kan een voordeel zijn, als je ook echt dat plan volgt. Bijvoorbeeld als je buist voor die andere vakken, dan moet je er misschien nog extra jaren bij doen. Dat is geen goed plan, want dan blijf je maar verder studeren! Een paar vakken per jaar lijkt me ook niet echt motiverend.

Als je niet wilt dat je kindergeld wegvalt en dat je belastingen moet betalen, moet je er zeker voor zorgen dat je jaarlijks boven de 37 studiepunten zit. Daarbij ook letten op de werkuren (zie: Hoe bereid je je het beste voor op de hogeschool of universiteit).

via GIPHY: Wanneer een PDT’er zijn lessenrooster voor de eerste keer goedgekeurd is.


Ut Vivat, Crescat et Floreat,
Antwerp Student

Als dit jou heeft geholpen, abonneer dan op mijn nieuwsbrief. Dit kan je rechtsboven vinden!


Volg me op social media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *